tisdag 7 maj 2013

Äger du? Är det värt det?

När det gäller privatekonomi tror jag att många hade tjänat på att sköta, eller i allafall tänka på sin privatekonomi precis så som man tänker om företagsekonomi.

Jag skall här ge ett exempel på något som kan hjälpa en att förstå varför man inte ska, och vad som händer när man köper någonting för lånade pengar.

Du tar ett lån för att köpa någonting lyxigt som du verkligen vill ha. Det kan vara en sprillans ny bil, shoppa kläder på kredit eller en supermodern tv. Jag kommer använda mig av tankexemplet tv för att inte blanda in för många siffror.
TV:N kostar 20 000. Du tar ett lån på 20 000 kronor och köper tv:n. Fortfarande har du 20 000 kronor fast i form av en tv och det är inte dina pengar utan bankens eller kreditinstitutet och därför egentligen deras tv. När du sedan betalar av tv:n kommer du att få betala en ränta för att du fick låna pengar. Räntan säger vi är 10 % (för att göra det enkelt). 2000 kronor. Tv:n kommer att kosta dig 22 000 kronor.

Ju längre tid som går destå mindre kommer tv:n vara värd (ingen vill köpa en omodern tv, värdeminskning)
Om ett år kommer tv:n kanske vara värd hälften så mycket dvs 10 000 kronor men du har fortfarande ett lån på 20 000+2000 kronor att betala. Om du struntar i att betala eller kanske betalar av den på längre tid kommer summan att öka. Räntan tickar på, kanske blir det straffränta. Ju längre tid som går destå mindre kommer tv:n vara värd och destå mer måste du betala. Till slut kommer du att få betala en högre summa än vad tv:n är värd i dag och faktiskt var värd från början. När du väl betalat av tv:n kan du säga att du äger den. Men är den verkligen värd någonting då? Kanske är den förbrukad och du måste köpa en ny.

Så....?

Tänk efter före. Är det någonting du verkligen vill ha så spara till det. Sparar du kontinuerligt och bygger upp en buffert kommer du att tjäna på det genom att kunna köpa det du vill ha till det priset det faktiskt kostar.

2 kommentarer:

  1. sant. Då kan man istället spara dom 2000 kronorna som det skulle kostat med lån och köpa skoooor!! XD

    SvaraRadera
  2. jadu,då lär man behålla bikinin på om man ska köpa den ;)

    SvaraRadera