torsdag 13 december 2012

Metro

Sitter och läser gårdagens metro. Uppe i ottan som vanligt för föreläsning i redovisning.

"Svenska skolan får underkänt i betyg"
Det står ungefär detsamma som stått i diverse tidningar det senaste. För mycket bråk, stök, obehöriga lärare, dåliga kunskaper i matte och läsförståelse.
Klart! Ungarna får ingen studiero och har väl brist på motivation, vilket inte är konstigt.
Samtidigt går politikerna på och klagar på att vi inte har tillräcklig arbetskompetens och att vi behöver få fler högskolebehöriga. Jo visst... Börja från början! Gör om gör rätt!

Jag listar här tre problem jag anser inte tas upp i denna debatt som jag själv blev lidande av.

 1. De barnen som faktiskt är väluppfostrade och duktiga i skolan blir kanske ännu mer lidande än de som har det svårt och behöver extra hjälp. Vad menar jag? Jo, jag menar att dom ofta blir lämnade ensamma utan stimulans och uppmärksamhet för att resurser och tid läggs på de som har det svårt. Då blir man omotiverad och tar till andra metoder för att hävda sig och få sin uppmärksamhet och man blir ett sådant barn som man behöver lägga resurser på. Några av mina vänner och jag är ett exempel på detta.
 2. Ge barn och ungdomar möjligheten att kunna gå till skolan för att arbeta i kapp på lov och studiedagar. Min gymnasieskola var öppen på lov och jag fick komma och gå som jag ville vilket lärde mig mycket. Dels om mig själv och självklart om ämnena jag läste. Jag fick chans att fördjupa mig och jobba i kapp. Avdrag för läxläsning kan visst fungera men i mitt fall handlade det mycket om att faktiskt komma hemifrån, få studiemiljö och bara kunna fokusera på plugget.
 3. Ge inte barn och ungdomar för många valmöjligheter för tidigt. Det blir otroligt stressande och man jämför lätt sitt val med andras och kan börja tveka, vilket kan ta myckt tid. Tid som man skulle kunna ha lagt på att lära sig om det ämne man har valt!


3 kommentarer:

 1. man bestämmer själv hur mycket man vill försäkra sin hund för. vi har dyraste för säkerhetsskull. :) Det blir några tusenlappar om året

  SvaraRadera
 2. håller med om punkt tre //rookiegal.com (blogg för unga tjejer som gillar mode)

  SvaraRadera
 3. Even Barbie Wants To Be Me <3 - Ta chans att synas på en av Södermanlands största bloggar! Delta i länktävlingen som sker dagligen, genom att kommentera inlägget "Bli Dagens Blogg".

  SvaraRadera